top of page
  • Εικόνα συγγραφέαW/T

Ο πραγματικός “Πυρήνας” των Πολεμικών Τεχνών: Στοχεύοντας πέρα από ανταμοιβές και επιτεύγματα

Αγαπητοί γονείς,


Στη Σχολή Πολεμικών Τεχνών μας έχουμε την πεποίθηση ότι εκτός από την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης/δύναμης και τεχνικών, πρέπει να δίνουμε την ίδια βαρύτητα και στην προσωπική ανάπτυξη. Αν και όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία των εξετάσεων των ζωνών και της επιτυχίας σε αγώνες (σύντομα θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο) είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτά αποτελούν απλώς ανταμοιβές και λειτουργούν ως πυξίδα για τον σκοπό μας και όχι ως αυτοσκοπός. Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στις ανταμοιβές, αυτές μπορεί να μειώσουν την ευχαρίστηση από τη συμμετοχή στο άθλημά μας, καθώς και την προσήλωση και την απόδοση των αθλητών μας.


Η εγγενής αξία των Πολεμικών Τεχνών:

Οι πολεμικές τέχνες και η φιλοσοφία, που (συνήθως) τις περιβάλλει, είναι ένα ταξίδι: ένα ταξίδι ενδυνάμωσης της εξωτερικής και εσωτερικής κατάστασης, ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης, πειθαρχίας και αυτογνωσίας, πέρα από ζώνες, μετάλλια ή αναγνώριση. Συμμετέχοντας στις πολεμικές τέχνες οι αθλητές και αθλήτριες αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες ζωής, όπως αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία, σεβασμό, επιμονή και ανθεκτικότητα. Αυτές οι ικανότητες είναι πιο σημαντικές και διαρκείς στο πέρασμα του χρόνου από οποιαδήποτε εξωτερική ανταμοιβή.


Ο ρόλος της ανταμοιβής:

Ενώ οι εξετάσεις των ζωνών και η δημόσια έκθεση μέσω αγώνων, επιδείξεων μπορεί να είναι συναρπαστικά ενδιαφέρουσες και να αποτελέσουν σημαντικούς σταθμούς αναφοράς στην αθλητική (και προσωπική) πορεία ενός μαθητή μας, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την πρόοδο και να προσφέρουν μια απτή αίσθηση επίτευξης διαφόρων δεξιοτήτων – πραγμάτων – καταστάσεων. Αυτές οι ανταμοιβές δεν θα πρέπει λοιπόν να επισκιάσουν τον πραγματικό σκοπό της πολεμικής τέχνης και θα πρέπει να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς στο μονοπάτι των πολεμικών τεχνών, ως μικροί φάροι αν θέλετε, που καθοδηγούν τους μαθητές προς τη συνεχή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα εξασκούνται δεξιότητες που θα τους συνοδεύουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Απόδοση των αθλητών

Αρκετές έρευνες* (βλ. τέλος του άρθρου) δείχνουν ότι οι αθλητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό αποκλειστικά για να κερδίσουν εξωτερικές ανταμοιβές, όπως το χρήμα, την αναγνωρισιμότητα, τα μετάλλια κλπ., έχουν υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης και χειρότερη απόδοση σε σχέση με αθλητές που πραγματικά απολαμβάνουν και συμμετέχουν για την προσωπική τους ικανοποίηση.


Συμπέρασμα

Ως γονείς, δάσκαλοι – προπονητές παίζουμε ουσιαστικό ρόλο στην καλλιέργεια της αγάπης των παιδιών/μαθητών μας για τις πολεμικές τέχνες. Ενώ είναι φυσικό να γιορτάζουμε τα επιτεύγματά τους, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πραγματικός πυρήνας των πολεμικών τεχνών βρίσκεται στην προσωπική ανάπτυξη, την ανάπτυξη του χαρακτήρα και το ταξίδι της αυτογνωσίας. Εάν εστιάσουμε (πολύ) περισσότερο στα εσωτερικά κίνητρα αντί για τις εξωτερικές ανταμοιβές μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα αναπτύξουν ένα εφ’ όρου ζωής πάθος για τις πολεμικές τέχνες που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευχαρίστηση, προσήλωση και συνολική επιτυχία στη ζωή τους

Ας συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μαζί, εκτιμώντας και αξιολογώντας τόσο την πορεία και τα αποτελέσματα, αλλά και παρακολουθώντας τα παιδιά μας να προχωρούν μπροστά, όχι μόνο ως τεχνίτες των πολεμικών τεχνών, αλλά και ως άτομα.


Με εκτίμηση,

Α.Σ. Πυρήνας Χαλανδρίου

Ηλίας Μπλέκος


69 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page