top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑναστάσιος Καραβαριώτης

Θυμός και εκδήλωση του κατά την οδήγηση- αυτοάμυνα και συμβουλές αποφυγής βίας στο δρόμο.

Έγινε ενημέρωση: 29 Ιουλ 2022


Στην καθημερινότητά μας ακούμε συνεχώς για περιστατικά έντονης βίας ανάμεσα σε ανθρώπους. Ζευγάρια που φτάνουν στα άκρα, έφηβοι που βιαιοπραγούν και πολλά ακόμη ξεσπάσματα θυμού που συνήθως καταλήγουν άσχημα ή και καταστροφικά για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο θυμός είναι κάτι φυσιολογικό και υπάρχει σε όλους μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι πολύ πιθανότερο όμως τα ξεσπάσματα θυμού, ο οποίος φτάνει σε εκδήλωση βίας ,να σχετίζονται με άντρες, κυρίως εφηβικής και νεαρής ηλικίας. Στη χώρα μας είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο της λεκτικής, και όχι μόνο, επίθεσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ουκ ολίγες φορές οδηγοί οχημάτων φτάνουν στα άκρα για ασήμαντες αφορμές.

Πώς μπορούμε όμως μέσα από μαθήματα αυτοάμυνας να προστατευθούμε από τέτοια περιστατικά?

Αρχικά, μέσα στο περιβάλλον μιας σχολής πολεμικών τεχνών, μαθαίνουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας. Οδηγούμαστε λοιπόν στον απαράβατο κανόνα ότι η βία δεν είναι λύση. Η χρήση βίας είναι η έσχατη επιλογή για την αυτοπροστασία μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μια έκφραση του θυμού μας. Αυτή η νοοτροπία σε συνδυασμό με τις προπονήσεις αυτοάμυνας μας δίνει αυτομάτως το πλεονέκτημα σε ένα περιστατικό road rage (εκδήλωση οργής κατά την οδήγηση) και όχι μόνο. Αφενός είμαστε σε θέση να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αφετέρου να προσπαθήσουμε λεκτικά να ηρεμήσουμε τα πνεύματα. Και φυσικά, αν η ηρεμία του άλλου εμπλεκόμενου δεν εξαρτάται από εμάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις αυτοάμυνας για να φύγουμε αλώβητοι από τη μάχη. Μπορούμε να το φανταστούμε εναλλακτικά σαν να έχουμε κάνει μαθήματα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού. Η ψυχραιμία, η γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης γύρω μας, και η καλύτερη επιλογή του ασφαλούς σημείου θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης μας. Η άγνοια και ο πανικός σίγουρα θα επιδεινώσουν τη θέση μας.


Αρθρογράφος: Αναστάσιος Καραβαριώτης Ψυχολόγος Ε.Κ.Π.Α, Ψυχοθεραπευτής

Κινητό: 6938100026

Σταθερό: 2108972831

Διεύθυνση: Σεληνούντος 6 Κόρμπι Βάρης



Χρήσιμες Συμβουλές Αυτοπροστασίας (DynamicWingtzun.gr):

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την κόρνα για να εκδηλώσετε τον εκνευρισμό σας

  • Όταν κάνετε λάθη στην οδήγηση (όλοι κάνουμε) να ζητάτε συγνώμη γιατί μία συγνώμη μπορεί να οδηγήσει σε αποσυμπίεση της κατάστασης και εξάλειψη του θυμού

  • Μην απογοητεύεστε από τις ικανότητες των άλλων οδηγών και πόσο μάλιστα να προσπαθείτε να τους συμμορφώσετε η να τους επιπλήξετε για το λάθος τους.

  • Εάν απειλείτε πραγματικά η σωματική σας ακεραιότητα κλειδώστε τις πόρτες του αυτοκινήτου και αποχωρίστε εάν είναι εφικτό από το σημείο με ασφάλεια τόσο για εσάς όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς-πεζούς, καλέστε την αστυνομία η οδηγηθείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα η κάποιο πολυσύχναστο σημείο πχ ένα βενζινάδικο.

  • Εάν δεν μπορείτε να αποχωρίσετε κλειδώστε τις πόρτες και πατήστε συνεχόμενα την κόρνα του αυτοκινήτου κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει τον επιτιθέμενο . Επίσης έτσι θα τραβήξετε την προσοχή των διερχόμενων.





78 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page