top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑναστάσιος Καραβαριώτης

Επιστροφή στα σχολεία και αυτοάμυνα - Μαθήματα διαχείρισης του σχολικού εκφοβισμού.


Μετά από μια χρονιά γεμάτη ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας, και συνεχή διαδικτυακή επιμόρφωση, οι μικροί μας φίλοι είναι έτοιμοι να καθίσουν στα αγαπημένα τους θρανία. Στις αίθουσες που φυσιολογικά τα παιδιά αλληλοεπιδρούν με δασκάλους αλλά και μεταξύ τους, παίρνοντας έτσι μαθήματα ζωής. Το σχολείο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό κτίριο ή ένας θεσμός. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνει προσωπικότητες για το μέλλον. Δυστυχώς, αφενός ο οργανισμός αυτός ατόνησε λόγω της πανδημίας, αφετέρου η όλη κατάσταση που βιώνουμε, οδήγησε σε κοινωνικές ακρότητες όπως η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ένα γενικότερο κλίμα επιθετικότητας. Επειδή όμως οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μα ,και της ευρύτερης κοινωνίας κατ επέκταση , η ενασχόληση των παιδιών με μια μορφή αυτοάμυνας μέσα στα πλαίσια μιας σχολής, μόνο οφέλη μπορεί να έχει.


Το παιδί ξεκινάει να αθλείται και να γνωρίζει τις σωματικές του δυνατότητες σε ένα περιβάλλον συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. Οι προπονητές λειτουργούν ως μέντορες που είναι εκεί τόσο για να διδάξουν όσο και για να ακούσουν το παιδί, χωρίς διακρίσεις κάθε είδους ή βαθμολογίες. Το παιδί μαθαίνει να προστατεύεται, αποκτά μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον κίνδυνο, τόσο του ίδιου όσο και του διπλανού του. Μπορεί ευκολότερα να εκφέρει τη γνώμη του, πιστεύοντας στον εαυτό του, αλλά και να λειτουργήσει προστατευτικά όταν κάποιος κινδυνεύει να πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Αυτό κυρίως οφείλεται σε ένα αίσθημα ισότητας που καλλιεργείται στις σχολές αυτοάμυνας και στην πίστη ότι όλα μπορούν να λυθούν χωρίς βία.


Ας ευχηθούμε λοιπόν στα παιδιά όλης της χώρας, καλή σχολική χρονιά, με μαθήματα στις αίθουσες, με λιγότερα περιστατικά bullying, με περισσότερο παιχνίδι, με πάθος για μάθηση και δίψα για γνώση. Έχουμε ανάγκη περισσότερα χαμόγελα και χέρια που στηρίζουν, αντί για σκυθρωπά πρόσωπα και χέρια που χτυπάνε...


Αρθρογράφος: Αναστάσιος Καραβαριώτης Ψυχολόγος Ε.Κ.Π.Α, Ψυχοθεραπευτής

Κινητό: 6938100026

Σταθερό: 2108972831

Διεύθυνση: Σεληνούντος 6 Κόρμπι Βάρης

42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page