top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑναστάσιος Καραβαριώτης

Σεξουαλικότητα και περιστατικά βίας.

Σεξουαλικές επιθέσεις και περιστατικά βίας στην Ελλάδα του σήμερα. Ένα φαινόμενο που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη σημερινή κοινωνία. Άραγε είναι ένα πρόβλημα που προϋπήρχε και έμπαινε κάτω από το χαλί στη χώρα μας ή πρόκειται για μια στιγμιαία έξαρση? Κάτι άλλαξε λοιπόν απότομα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται συνεχώς με τη σεξουαλική βία ή το πρόβλημα είναι εκεί με βαθιές ρίζες?. Ας ρίξουμε μια ματιά στην έννοια της σεξουαλικότητας.


Σεξουαλικότητα.


Μια λέξη που φαίνεται απλή αλλά συγχρόνως αναφέρεται σε μια κινητήρια δύναμη του ανθρώπου που ξεκινάει από τη στιγμή της γέννησης αν όχι νωρίτερα. Ένας όρος από τον οποίο δεν μπορούμε να "γλιτώσουμε" σε όλη μας τη ζωή καθώς μας συντροφεύει πάντα. Με εξαίρεση μια περίοδο ανεμελιάς στα χρόνια του δημοτικού σχολείου στην οποία φαίνεται πως το παιχνίδι και η δημιουργικότητα δεν αφήνουν περιθώρια σε μια έκδηλη σεξουαλικότητα, σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας αναζητούμε την ικανοποίηση μιας ερωτικής επιθυμίας. Ως βρέφη μέσω της θηλής, του αγγίγματος, ως νήπια μέσω των κοπράνων και στη συνέχεια των αναπαραγωγικών οργάνων. Αν όλα κυλήσουν "φυσιολογικά" στην πρώιμη ζωή ενός ανθρώπου τότε θα μπορεί απολαμβάνει τη σεξουαλικότητα του στην υπόλοιπη διάρκεια της.

Όπως όμως μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε σπάνια όλα κυλούν φυσιολογικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εκφράζουν ακραίες συμπεριφορές στη σεξουαλικότητα τους. Σαδισμός, ερωτομανία, φετιχισμός, παιδοφιλία, βιασμός, επιδειξιομανία και άλλες ιδιαίτερες συμπεριφορές. Ορισμένες από αυτές όπως ο φετιχισμός ή ο σαδισμός εφόσον γίνονται με τη συνέναιση των ερωτικών συντρόφων δεν αφορούν παράνομες και ποινικά διωκόμενες συμπεριφορές. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις ο νόμος επιβάλλεται να επέμβει και να καθορίσει ξεκάθαρα όρια. Σε καμία κοινωνία δεν μπορούν να επιτρέπονται οι πράξεις του βιασμού, της παιδοφιλίας και της επιδειξιομανίας. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα όλο και περισσότερα τέτοια περιστατικά έρχονται στο φως. Σε αυτό πολλοί παράγοντες έχουν παίξει το ρόλο τους. Η αύξηση πληθυσμών με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, η ραγδαία εξάπλωση του διαδικτυακού φλερτ, η εξασθένηση των "παραδοσιακών" αξιών περί γάμου και οικογένειας και η γενικότερη ευκολία στην εύρεση διαφορετικών ερωτικών συντρόφων έχουν οδηγήσει σε μια εξάπλωση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις καλό είναι να αναφέρονται άμεσα σε οποιοδήποτε χώρο και αν συμβαίνουν. Είτε σε ένα αθλητικό σύλλογο είτε σε ένα εργασιακό περιβάλλον το θύμα οφείλει να προσπαθήσει να μιλήσει κάπου ώστε το φαινόμενο να σταματήσει και ο θύτης να τιμωρηθεί αναλόγως. Μιλώντας για την σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη και αν αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για το θύμα, προστατεύουμε και άλλα πιθανά θύματα από τον ίδιο θύτη.

Ιδιαίτερα στα παιδιά η σχέση εμπιστοσύνης με τον γονέα ή με κάποιον σημαντικό άλλο ( δάσκαλο, συγγενή, φίλο ) είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει το παιδί να ανοιχτεί και να μιλήσει. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο πολύ βασικά πράγματα για τις περιπτώσεις της παιδοφιλίας. Αφενός το παιδί αισθάνεται ένοχο για ότι συμβεί και δυσκολεύεται να μιλήσει. Αφετέρου οι παιδόφιλοι είναι άτομα της διπλανής πόρτας που προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού και δεν φοράνε στολή δράκου...Οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα ότι η ικανότητα μας να "ακούσουμε" χωρίς κριτική τον διπλανό μας ή το παιδί μας και η διαθεσιμότητα μας να βοηθήσουμε είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα. Η άνευ όρων και κριτικής συζήτηση είναι ικανή να αποτρέψει τα χειρότερα δεινά!

Γι'αυτό αν βλέπουμε κάποιον δίπλα μας προβληματισμένο, αν έχουμε την υποψία για σεξουαλική παρενόχληση σε κάποιο χώρο, ή αν κάποιο παιδί φαίνεται κλεισμένο στον εαυτό του, πριν απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε αν απλώς ρωτήσουμε για το τι συμβαίνει με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εκεί για να "ακούσουμε"...



Αρθρογράφος: Αναστάσιος Καραβαριώτης Ψυχολόγος Ε.Κ.Π.Α, Ψυχοθεραπευτής

Κινητό: 6938100026

Σταθερό: 2108972831

Διεύθυνση: Σεληνούντος 6 Κόρμπι Βάρης



37 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2 Post
bottom of page